OSNIVAČKI KONGRES GRANSKOG SINDIKATA KULTURE, UMETNOSTI I MEDIJA NEZAVISNOST
24. jun 2016. Beograd /sa sajta centrale Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost/
u okviru ovog 

U prostorijama Narodnog pozorišta u Beogradu (Scena „Raša Plaović“), 17. juna 2016. godine održan je Prvi (Osnivački) Kongres Granskog sindikata kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“. U uvodnom obraćanju, predsednik GS medija i UGS NEZAVISNOST, Branislav Čanak, pozdravio je ujedinjenje  GS medija  NEZAVISNOST i GS kulture i umetnosti   NEZAVISNOST, koje je nastalo kao posledica pojačane svesti o značaju kulture, umetnosti i medija za razvoj ukupnog društvenog života Srbije, i rukovođen interesom UGS NEZAVISNOST za stvaranje stabilnih, kadrovsko i materijalno jakih granskih sindikata, te podsetio prisutne da UGS NEZAVISNOST, ove godine, slavi 25 godina postojanja.
U prisustvu brojnih gostiju, 75 prisutnih delegata usvojilo je Statut, Platformu i Program rada Granskog sindikata kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“, kao i Deklaraciju o jedinstvu slobode čoveka i medija .
Kongres je verifikovao strukturu Glavnog i Nadzornog odbora GS KUM NEZAVISNOST. Na konstitutivnim sednicama Glavnog i Nadzornog odbora, koje su održane u toku rada Kongresa,   izabrano je rukovodstvo novoosnovanog Granskog sindikata, na mandatni period od pet godina.
Za predsednika Glavnog odbora izabran je Dragan Milanović, za zamenika predsednika Branislav Čanak, a za izvršnu sekretarku Tatjana Brebanović. Funkcije potpredsednika GS KUM NEZAVISNOST obavljaće Eržebet Tot Batori, kao predsednica Odbora delatnosti medija i Momčilo Nenadović, kao predsednik Odbora delatnosti kulture i umetnosti.  Za predsednika Nadzornog odbora izabran je Aleksandar Avramesku.Poštovane sindikalne kolege,
Odlučio sam baš na ovom, prvom, Osnivačkom, istovremeno i Kongresu Ujedinjenja, po mnogo čemu srodnih, javnih grana ili branši, kulture, umetnosti i medija, upućenih odvajkada jedni na druge, da prvi put ne spominjem - zamorno i vama a i meni, detalje skoro desetogodišnje propale privatizacije Radio Sombora odakle dolazim, jedne od najdrastičnijih katastrofa srpskih medija. Jedini regionalni elektronski – zemaljski medij, na prostoru Severa Srbije, od početka ove godine je u stečaju, koji i dalje traje. Ne želim takođe da govorim o nesposobnoj prethodnoj i sadašnjoj vlasti, na svim nivoima, kao i unutrašnjem „rukovodstvu“ – pod navodnicima, Radio Sombora, koji su se zdušno borili da uruše i ugase jedini višejezični i multitkulturalni medij u Zapadnobačkom Okrugu i šire, s obzirom na dotadašnju čujnost i u delovima suseda, Mađarskoj i Hrvatskoj, čime su narušena jedna od osnovnih vrednosti evropskih standarda, prava svakog građanina na informisanje na svojem maternjem jeziku - u sredini u kojoj živi.
Umesto kuknjave i plača, rešio sam da, povrh svih mogućih pritisaka, sa nekolicinom prijatelja i saradnika, a masom istomišljenika – odnosno građana, koji imaju potrebu za daljim dnevnim informisanjem – što su nedvosmisleno dokazali i masovnom peticijom oko 10 hiljada potpisa - osnujem – Novi Radio Sombor! Kako je to moguće, neki su me pitali? Lako: ako imate jaku volju, ako ste izišli iz nametnuto depresivnog stanja, ako znate da nije važno: Ko je na čelu, već ko je iza - Samo u tom slučaju, možete da krenete u ostvarivanje cilja, posve mi je postalo jasno. Tako sam, u paklu zla propadanja četiri i po decenije tradicije Radio Sombora, pod geslom: Samo pozitivno - osnovao medijsko Udruženje Podium Sombor, pre tri i po godine. Sa nekoliko, dakle, ciljeva.
A po nekoj sili čudesnih zakona verovatnoće, i već pomenutih potreba građana za informisanjem, čime su u jednoj - istorijom, svekulturom, tradicijom građanskog duha kakva je somborska sredina, bili uskraćeni, baš u istom tajmingu produženog stečajnog postupka i muka zemaljskog, da začnemo: Internet Radio Sombor. Sa pridodatim prefiskom: Novi. Osnivač novog medija, koji ima prednost u odnosu na zemaljske, jeste i u tome, što će sadržavati nekoliko medijskih komponenti, s činjenicom da, ruku-na-srce, internet danas - od sva četiri, preuzima medijski primat, a to su: postavljanje web-sajta, to jest portala sa internacionalnim predznakom. U njemu će ravnopravno biti zastupljena naša dijaspora, a isto tako i sindikalna organizacija UGS Nezavisnost koja će imati svoju posebnu stranicu, poglavlje i saradnike, dnevno ažurirana; Zatim, youtube tv kanal i naravno, već pomenuti Novi Radio Sombor. Zvanično - popularno rečeno: puštanje novog „signala“ - novog medija, isplanirali smo za 31. jul ove godine, simbolično: jer je baš tog datuma, pre 45 godina, i osnovan Radio Sombor. Dotle će teći eksperimentalni program.
Ovim putem želim da se zahvalim dosadašnjem Granskom sindikatu Medija UGS Nezavisnost, čiji sam bio član Glavnog odbora; na dosadašnjoj podršci, Tot Batori Eržebet koja je u kritičnim trenucima znala da pronađe dnevni put, te isto tako, u svom decentnom, odmerenom tonu, uspešno pionirski začne, u Evropi i svetu, kao i našem susedstvu i regiji, već dobro poznatu priču ravnopravnog učestvovanja civilnih organizacija u sferama opšte-javnog i šire-drutštvenog života. Zahvaljujem se, Draganu Milanoviću Pilcu, osim ostalog, na savetodavnim dolascima u Sombor, predsedniku UGS-a i našeg granskog sindikata, Branislavu Čanku, dr-u Zoranu Ristiću na pravnim poukama, prof. dr Zoranu Stojiljkoviću na stručnim reagovanjima, kao i vrednim sekretaricama i svima vama, koji požrtvovano stojite uz odbranu javne reči i vraćanju u život „nad-rialiti“, normalnih medija i poboljšanja ekonomskog statusa novinara koji je u Srbiji danas ispod granice ljudskog dostojanstva. Borba se nastavlja, uz zapažanje, da baš u našim oblastima, medija, kulture i umetnosti, na sujete treba gledati isključivo - ravnodušno. Sloga nam je preko potrebna, što konačno, dokazuje ovaj dan, koji zapisujem crvenim slovom u svoj notes. Spreman sam da se borim za svačiji pravičan cilj, na mene možete u svakom trenutku da računate.
                                         Siniša Stričević
                                Radio Sombor – Novi Radio Sombor,
                                                                        medijsko Udruženje Podium SomborКоментари

Популарни постови са овог блога

Armin Fifić (Kotor Varoš, Bosna i Hercegovina): Momak koji ima dušu za celu planetu

Novogodišnje priče / Zoran Maširević, filmski režiser (Sombor - Holivud): "Kad je nateže, guraj dalje"

Poznati Somborci: Zoran Maširević, filmski režiser, na svoj 58. rođendan trči svoju 168. trku u SAD, srećno Zoki!