Lepe vesti: Sombor u petak, 10. juna 2016. dobio mesto za dešavanje manifestacija svih pozitivnih vrednosti u somborskom, boemskom ruhu za sve generacije, na glavnoj ulici: Ajnfort U Centru Grada - najavljen i početak Novog Radio Sombor     
        

 DOBRODOŠLI U SOMBORSKI AJNFORT, PRIJATELJI IZ CELOG SVETA! 

Sombor je dugo čekao da konačno dobije mesto poput nekadašnjih, boemskih, stilski i skladno uređenih na građanski a istovremeno i narodski način, gde su ljudi voleli da se okupe i opuste i to uz kvalitetnu svirku, odvajkada u krajevima ovim po njoj čuvenu, na severu Bačke... Ta vemena pomalo zaboravljena već i nešto iskusnijim žiteljima samo preostala u sećanjima nostalgije, ipak se vraćaju. U ambijentu obojenom povratkom zdravog druženja, susretanja osmeha i pogleda, srdačnog stiska ruku, u petak, 10. juna 2016. je na glavnom somborskom sokaku otvoren lokal izuzetno interesantnog pomalo i provokativnog imena u smislu baš povratka "stare klase" za lepše danas i bolje sutra, Kafanica Ajnfort U Centru Grada.

Sjatilo se i staro i mlado a posebno je radovala istina da su baš mladi nedvosmisleno izrazili koliko su željni tog dobrog a kvalitetnog provoda. Uz izvornu i starogradsku muziku, tamburicu-tradicionale, harmoniku ali onu - kako se to majstori klavijaturama igraju po dirkama notno, dok basovi s leve strane instrumenta, samo uvežbano i skladno prate harmonijom vešte prste desne ruke. Pa kad se tome doda u ušima dugoostajući zvuk džeza, fanki, bluz klasika, doživljaj je potpun. A začin, naravno, onaj jedini i pravi kada je reč o najboljem instrumentu a to je, svi znamo glas: Vokal koji operetski ili na popularan način operski u jednom sasvim novom, modernom izražaju doseže do nezaboravnih evergrina, romansi, cinganskih pesama, zabavnjaka što su šezdesetih, sedamdesetih... lomili srca zaljubljenih mladih parova u skrivenim pogledima od sveta a ponosnih baš na to, što su "slučajno" uhvaćeni u kapiji kako se ljube i čemu čak ni stroga baka-Živka nije mogla da odoli te bi tek onako dva-tri puta kao, tokom zagrljaja mladog para i ljubljenja, odšrkinula prozorče svoje verande "preko puta" - jer je leti veoma vruće... :-)


Da, vruće je bilo te junske "desetice" petkom naveče u našem novom somborskom stecištu zabave, razonode, relaksacije, druženja i upoznavanja, jer osim muzike redovne, i naravno opet vraćanja Somboru i starog dobrog roka, rokenrola i popa, najavljen je čitav splet različitih dešavanja. Biće tu sportske večeri, koje su takođe pre dvadesetak godina u ovom gradu ravnagradu nosile večernji život Sombora zahvaljujući tada sportskom časopisu "Bački sport", no sada su otvoreni - konačno i na temelju tih pobrojanih dobrih ranijih iskustava, novi putevi, putevi u kojem je rečeno da će osnovno geslo u toj zabavi ali i radu domaćina biti: "Svi smo jedno".
A domaćini, u čijim redovima je najzaslužniji "krivac" za povratak Sombora u realnost, već dokazani umetnik i likovni stvaralac Daniel Malbaša,
 naravno uz svesrdno pruženu ruku u svakom detalju - a koga drugog nego svojih najmilijih, sestara Jasmine Macut i Daniele Rebrače, najzad je doživeo nakon baš dugih i temeljnih priprema do poslednjeg časa pred otvaranje, da se i on čovek, malo opusti. Zasluženo. I kada je "prozvan" da u središnjici brižljivo pripremljenog zabavno-muzičkog /scenski-sportskog programa i sam nešto kaže, izgovorio je da Ajnfort neće biti sam, naprotiv, već da partnerski ustupajući deo svog prostora Udruženju-NVO Podium Sombor, dao je brojnim prisutnim i raspoloženim gostima još jednu informaciju-iznenađenje. Ona je dosegla vrhunac, kada je u tom času saopštio da će odskora, baš sa ove adrese, iz Ajnforta, Kralja Petra Prvog broj 7, vrlo uskoro početi da se emituje program Novog Radio Sombora. Šok, pozitivan za publiku, koja sve neke prethodne godine nije u Somboru skrivala - razočaranu, naročito minulih već više od pola godine kako je takav grad kao Sombor ostao potpuno gluv i naročito u selima našim "zavladao" muk, nakon najpre gašenja TV Spektra, a potom i Radio Sombora, jedine dve stanice, sa lokalnom odnosno regionalnom frekvencijom, koje su imale dozvolu države za rad na području somborske opštine. Aplauz se prolomio prilikom davanja te, još jedne dobre vesti, da će Novi somborski radio moći sada da čuje ceo svet. Zahvaljujući Internetu.
Program je vanrednim koloraturnim glasom dramskog soprana ukrasila mlađahna talentovana, te svojim šarmom pobravši sve simpatije brojnih prisutnih, višenagrađena na najznačajnijim međunarodnim i domaćim takmičenjima u solo pevanju, Somborka Zorana Iđuški, koja u srpskoj prrestonici gde usavršava taj najlepši muzički instrument, glas, već ima svoju publiku, osim ostalog i stalnim angažmanom u elitnom beogradskom klubu-lokalu Litlle Bay. Nju su u "stopu" pratili takođe mlade nade ovdašnje tambure, muzike i pesme, isto tako sve školovana muzička somborska deca, džez-fanki-bluz Duo-braća Vladimir i Luka Merei koji su kao uvertiru u program izveli čuveni džez klasik Take Five legendarnog Paula Desmonda u sopstvenoj obradi, a na harmonici svima dobro znani a ove nezaboravne večeri u pratnji Zorane koja je nosila muzički sadržaj (kao i njeni mladi tamburaši koji su je u prvom bloku pratili), majstor dirki što srca diraju, Strahinja Rašić... 
Pozdravljen je i prisutan takođe u publici, ambiciozni mladi pevač Nenad Popović, kako bi mu se dalo ohrabrenje za trasiranje estradnog puta koji toliko želi...
Sportski deo totalno se utopio u sklad sa muzikom. Iz Karavukova, kako je obećao kao pravi sportski šampion - tako je i obećanje ispunio, novi prvak na internacionalnim i državnim prvenstvima i kupovima u, i kod nas u Srbiji već sve popularnijem bodibildingu i fitnesu, Slobodan Milenović o kojem i u ovom bloku sa radošću pišem
, u pratnji svoje najveće podrške, brata Milana Milenovića a ono što je posebno razgalilo srca svih, kada je rekao uz nemoguće skrivajući osmeh, da je upravo prethodnog dana, "priveo" mladu i doveo kući svojoj pa je eto tako javno proglasio baš u Ajnfortu zaruke sa izabranicom svog srca, izvevši pod ruku na scenu potom i svoju lepšu polovinu, simpatičnu Kristinu...  Naravno, nije mogao taj trenutak da prođe bez poljupca i po koje suze onih što "ne znaju" da skrivaju vlastite emocije. A kada je atraktivni šampion od svog iskusnijeg sportskog kolege, nenadmašnog boksera lavlje duše, svima omiljenog profi bokserskog asa Dušana Pašića Paše, bio "nateran", uz asistenciju voditelja, da "proba" novu "rupičastu" - baš za leto majicu, kao simboličan dar suroganizatora ove i svih drugih narednih večeri u Ajnfortu, Podiuma, nije imao kud, pa je baš na sred podijuma, umesto na košulju - morao da, istu, skine, kako bismo svi "proverili" je li mu "paše" broj i veličina nove, poklonjene majice. I tako, spontano - još jedan aplauz, kad je u kratkoj pauzi između dva Zoranina muzička bloka, blesnuo mišić, biceps i triceps, muskulatura mladog bilder-šampiona, a ujedno time zapravo poruka: zašto se valja baviti sportom i zašto je lepo i pre svega korisno - izgledati i lepo i zdravo...Publika je u trenucima medijskog predstavljanja, doživela još jednu dobru vest: kada je voditelj (autor teksta) pozvao k mikrofonu svoju dugogodišnju koleginicu - još jedan poznat glas, jedan od najvoljenijih ženskih voditeljsko-spikerskih vokala, Ružicu Parčetić. A ona onako kakva je em šarmantna, em rečita a šeretski vrcava, potvrdila da čim skoro Novi Radio Sombor iz Ajnforta krene, "pući" će nanovo njen glas, kako u jutarnjem programu, barem jednom sedmično, ali i u emisijama na bunjevačkom jeziku, te će time biti ponovo u ovom gradu zadovoljeno i jedno od elementarnih ljudskih prava evropski pretpostavljenih: da svaki građanin može da sluša radijske informacije i program na svojem jeziku. 
I konačno, direktorka Radio Sombora u najboljim danima ovog zemaljskog medija, Anita Beretić, zaključila je tu novu medijsku somborsku priču toplim a sebi svojstveno sažetim i jasnim načinom, da će sa svoje strane učiniti sve jer tuga i muk zameniće sreća i cilj da građani ponovo čuju ali sada svi vi naši širom sveta, o svakodnevnim zbivanjima Sombora, jer internet Novi Radio Sombor će to da omogući.
Prisutni su bili takođe mnoge javne ličnosti iz društvenog, kulturnog, sportskog ali i političkog života, do slučajnih prolaznika sa somborskog "glavnjaka" koje je u prelepo uređeno dvorište Ajnforta privukla muzika pa su mnogi, "neočekivano" bili u moranju i da zaigraju uz zvuke veštog znalca melodija svih generacija, DJ Mrvice - alias Damira Miljevića.

Tako, građanska inicijativa pobeđuje. Konačno i u Somboru. Zadovoljno se zato čitavo veče smeškao i menadžer Podiuma i saradnik Kafanice Ajnfort U Centru Grada, u parterstvu sa Nvo Podium Sombor i Novim Radio Somborom, Siniša Mijić, smišljajući ćutke što smo primetili, koje će već prve u nisci svojih kolega muzičara s obzirom na njegovo "podeblje" estradno iskustvo bubnjara koji je stekao mnoge dobre veze, zvati u prostore Ajnforta... ovog ctecišta - koje vas svakodnevno od sada, poziva da uživate. Svake večeri u novom programu, svakog dana, i jutra buđenjem uz specijalnu kaficu sa nekom čudesnom posebnom penom koju će vam najmlađi u gradu a simpatični konobarice i konobari vešto uz osmeh, pripemiti... A posle kafice, pa još tako doobre, mnogi znaju šta već sledi.. :-) Nećemo zato sve tajne otkrivati, koje vas očekuju u Ajnfortu. Samo malo, malo - više, pustite mašti na volju. Jer, ovde - sve je dozvoljeno i sve je moguće.

Siniša Stričević 
Fotografije by: Petar Zambo

i DJ Mrvica

Коментари

Популарни постови са овог блога

Armin Fifić (Kotor Varoš, Bosna i Hercegovina): Momak koji ima dušu za celu planetu

Novogodišnje priče / Zoran Maširević, filmski režiser (Sombor - Holivud): "Kad je nateže, guraj dalje"

Poznati Somborci: Zoran Maširević, filmski režiser, na svoj 58. rođendan trči svoju 168. trku u SAD, srećno Zoki!