S razlogom: uz 5. maj, Dan samostalnog života osoba sa invaliditetom
/Autor teksta: Nemanja Bojanić, Sombor, Srbija/
PONOSNI, JAKI, VIDLJIVI

Poštovani prijatelji, dame i gospodo, čast mi je i zadovoljstvo da u ime Udruženja - NVO Podium Sombor, kažem nekoliko rečenica povodom 5. maja, dana koji se obeležava kao Dan samostalnog života - odmah želim reći da ne volim taj izraz, koji se i dalje može čuti, jer isti znači - INVALID /neupotrebljiv, beskoristan, nemoćan, irelevantan itd/ iako to UOPŠTE nije istinito i po mom skromnom mišljenju zvuči ružno i pežorativno.
Svi smo mi samo malko drugojačiji, te nikako bezvredni i "invalidni”! Težak je to život, kada Vas smatraju "takvim"; teško je u tim momentima i osobama koje koriste kolica, a podrške niotkuda; teško je kad se sa drugim pomagalima do svog toploga doma i/ili radnog mesta jedva "dočepate" samostalno. Teško je kad Vas sa kojekakvim ironičnim, hipokritskim "saosećanjem" posmatraju, te glumataju "saosećanje"; teško je kada najobičnije "rampe" za kolica nema, a Vi se samostalno morate popeti do radnog mesta ili doma svog; teško je kada nema ruku ko da Vam dade kad ulicu želite preći; teško je što samo - o teškoćama možemo govoriti, a o benefitima SAMO sanjati. 
No ipak - Sa pravom i optimizmom pokušavamo da gledamo napred, te se nadamo svetlijoj budućnosti i boljitku za sve osobe koje "odudaraju" od tzv. "normalnih" osoba. Neka je svima u zdravlje! S poštovanjem ostajemo. Vaše uvek na saradnju i partnerstvo spremno, Udruženje - NVO PODIUM Sombor uz kojeg sa vernošću kao član i novinar-saradnik stojim, Nemanja Bojanić, 5. maja 2016. godine u tom Somboru.
O autoru - biografija
Nemanjin autorski prvenac na blogu

Nemanja B. Bojanić,rođen je 10. novembra 1978 u Somboru. Radnik i novinar-amater dugi niz godina. Celoga svog veka posvetio se borbi za prava radnika i osobama sa invaliditetom.Trenutno, nažalost,bez zaposlenja te se izdržava radeći "na crno" kod raznoraznih modernih /kaba/dahija. Neoženjen, živi i stvara u Somboru. Rado se priključuje somborskoj družini oko Podiuma. Jer pod i um smatra istovetnim bogomdanim vrednotama. Nepopravljivi boem, budan uvek.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Armin Fifić (Kotor Varoš, Bosna i Hercegovina): Momak koji ima dušu za celu planetu

Novogodišnje priče / Zoran Maširević, filmski režiser (Sombor - Holivud): "Kad je nateže, guraj dalje"

Poznati Somborci: Zoran Maširević, filmski režiser, na svoj 58. rođendan trči svoju 168. trku u SAD, srećno Zoki!