Ugašen Radio Jugoslavija

     Ovo je jedan od naslova, aktuelnih od sinoć, to jest od 31. jula 2015: više ne postoji Radio Jugoslavija. Posle 79 godina emitovanja programa usledio je oproštaj na 12 jezika sa slušaocima na pet kontinenata. Radio Jugoslavija ugašen je u skladu sa novoproglašenom medijskom strategijom, onako kako nalaže novi Zakon, a ministar kulture Ivan Tasovac ovih dana je izjavio da su radio talasi u digitalnoj eri stvar prošlosti obrazlažući zakonske odredbe.
   Radio Jugoslavija, na čijoj frekvenciji je od ponoći, poslednjeg julskog dana 2015. godine, šum, zapošljavao je 94 radnika. Da li mnogo ili malo, stvar je posebne rasprave, s obzirom da su istini za volju, u gotovo svim preostalim "živim" elektronskim medijima u Srbiji do granice fascinantnog smanjena osoblja. Tako recimo, naravno najpoznatiji mi je primer u mojoj kući, Radio Somboru, jednoj od najstarijih lokalnih radio stanica u SFRJ a od juna 2007. godine jedinoj sa regionalnom frekvencijom (na prostoru Severozapada Srbije) od 24 radnika u stalnom radnom odnosu baš te iste 2007. godine kada je 2. novembra, učinjena katastrofalna privatizacija metodom aukcije, nakon koje se zaposleni već osam godina bore sa pukim preživljavanjem, preostalo je svega 6 stalno zaposlenih. Apsurd: dobiješ "pravo" i zaslužiš "prednost" (regionalna frekvencija) a ustvari dobiješ samo nametnute obaveze koje u sredini inače ophrvanoj bremenitim stanjem razorene privrede, govore da te obaveze i dažbine ustvari znatno prevazilaze vrednost kapitala preduzeća, ugrožavajući njegovo dalje nesmetano samostalno funkcionisanje...
   Tako, kada je Radio Jugoslavija ugašen, 31. jula 2015, takođe višejezični Radio Sombor je digresije radi, baš navršio 44 godine od početka emitovanja svog programa (31. jula 1971), no dokle i kako, u uslovima već dugo ispod svakog ljudskog dostojanstva.


                                                                                                                                                                                Siniša Stričević

Коментари

Популарни постови са овог блога

Armin Fifić (Kotor Varoš, Bosna i Hercegovina): Momak koji ima dušu za celu planetu

Novogodišnje priče / Zoran Maširević, filmski režiser (Sombor - Holivud): "Kad je nateže, guraj dalje"

Poznati Somborci: Zoran Maširević, filmski režiser, na svoj 58. rođendan trči svoju 168. trku u SAD, srećno Zoki!