U sećanje / In memoriam

Đurđija svih naših mladosti 
  
       


     Na poseban način dirnula me je vest kada sam pre pre nekoliko dana, saznao vest da nas je napustila poznata glumica Đurđija Cvetić. Jer, i na svoj način je bila posebna. Nekako činilo mi se često, samoinicijativno "u drugom planu", ali i tada uvek upečatljiva i zapamtljiva, neizbežno neophodna kada su u pitanju veliki pozorišni komadi, popularne televizijske serije ("Grlom u jagode" na primer) ili mnogi filmovi. Potpuno sam saglasan sa kritičarima, da svojim urođenim šarmom, glumila je s lakoćom dame, ali bliske narodu, pa je taj njen spoj sa ljudima koji je bio obasut osmehom iz kojeg je zračila, osvajao napečac.
     Ono što je uz svu njenu bogatu glumačku karijeru u kojoj je pre desetak godina osvojila uz brojne nagrade i priznanje za životo delo "Žanka Stokić", ostaće mi posebno upečatljivo što je sem u svom Jugoslovenskom dramskom pozorištu, želela jednako da igra svuda. Zato ostaje zapisano u novinskim člancima: - Volela je da igra ne samo u Beogradu, nastupala je i u Somboru, Banjaluci, Podgorici, Zagrebu... U Crnogorskom narodnom pozorištu igrala je i Kraljicu Milenu a prirodna lepota iako plavuša, darivala joj je godinama i ulogu Koštane, u drugim teatrima. Ostaće stoga i taj njen prepoznatljiv jugoslovenski duh jer s neskrivenom ljubavlju je do god je trajala, spajala sve naše prostore i zato će trajati i posle svog fizičkog trajanja, u mnogim jugoslovenskim kutkovima pa nije ni čudo što se u najranijoj mladosti opredelila nakon akademski sticanog zvanja umetnika, baš za Jugoslovensko dramsko pozorište, kao matičnu kuću iz koje su je rado viđali i u mnogim drugim sredinama.
    Svestrana kao umetnica, i dama i predstavnica naroda, jednako je iz potpune duše volela život. Tako da, takođe beležim, na svom imanju u Jajincima, sa sestrom Zojom i prijateljima, negovala je ruže, gajila voće i povrće, a u jesen - Đurđija s posebnim guštom ispeče i rakiju!
    I ta njena nenametljivost oduvek je i bila odlika lepe ličnosti, kako fizički tako i unutarnje. Nije imala potrebu da se ističe u prvi plan. To je primećivala publika. Zato će ostaje u srcima i sećanju. I pričama jer nemoguće je samo ovako u jednoj, ispričati čitav jedan zanimljiv javni život ovenčan samo pozitivnom energijom bez ijednog skandala ili trača, i tim čudesnim osmehom koji je prenosila i hrabrila druge.
  Đurđija Cvetić (25. avgust 1942 - 6. avgust 2015), u miru počivala....


                                                Siniša Stričević

Коментари

Популарни постови са овог блога

Armin Fifić (Kotor Varoš, Bosna i Hercegovina): Momak koji ima dušu za celu planetu

Novogodišnje priče / Zoran Maširević, filmski režiser (Sombor - Holivud): "Kad je nateže, guraj dalje"

Poznati Somborci: Zoran Maširević, filmski režiser, na svoj 58. rođendan trči svoju 168. trku u SAD, srećno Zoki!