Sportske i životne priče: na pragu punoletstva talentovani Nikola Furtula (rođen 11. IX 1997. u Somboru) postao fudbalski reprezentativac (U 19)
                    
                       SPORTSKI GENI NOVOG FUDBALSKOG ŠARMERA

  
     Sačekao sam da priča o Nikoli bude najpre objavljena u lokalnom nedeljniku Somborske novine (u broju od 28. avgusta 2015), što smatram da je fer a i profesionalno i sa moje strane a osim toga, reč je o junaku ove priče rođenom u Somboru, pa onda, rekoh, da objavim reportažu o njemu - prvu i na mom blogu, a potom i na pojedinim vodećim portalima koji pišu o životu, pre svega ...

                                                                 ***

     Stasiti mladić Nikola Furtula u potpunosti je opravdao poziv selektora u svom debi nastupu za nacionalnu fudbalsku selekciju Srbije (U 19). Sombor je tako dobio novog sportskog reprezentativca, iako je junak naše priče još kao talentovani dečak pri kraju osnovne škole u rodnom Somboru, bio u cilju naših najvećih klubova, Partizana, Zvezde, Vojvodine, pa je sa roditeljima odlučio da to ipak bude nešto "bliže", novosadski superligaš. Trud i rad su se isplatili: Nikola je pretprošle sedmice dobio poziv Fudbalskog saveza Srbije da brani boje Omladinske nacionalne selekcije (U-19). Okupljanje reprezentacije obavljeno je najpre u Sportskom centru Kuće fudbala Srbije u Staroj Pazovi, a prijateljska međunarodna utakmica Srbija-Ujedinjeni Arapski Emirati, odigrana sutradan, na istom mestu. Taj datum, nedelja, 16. avgust 2015. ostaće dakle posebno ubeležen u njegovoj sportskoj biografiji - i kao start građenja reprezentativne fudbalske karijere, a ovo priznanje za njega utoliko više znači, s obzirom da će on tek da napuni 18 godina (rođen 11. septembra 1997. u Somboru) te je godinu dana mlađi od pozivne kategorije. Uz novosadsku Vojvodinu danas je i pojačanje kao član novog prvoligaša ČSK-a iz Čelareva, nakon što je kao devetogodišnjak započeo sportski uspon prvo u Fudbalskom klubu Spektar u Somboru, pa Radničkom, tako da više klubova imaju razloga da se raduju Nikolinom napretku pa time i naravno, više i navijača.
     U kvalitetnoj reprezentativnoj utakmici u kojoj rezultat nije bio primat (gosti iz Emirata su pobedili 3:1), već je važnije bilo prvo okupljanje srpskih omladinskih fudbalskih nada u ovom novom uzrasnom sastavu i time evidentiranje novog srpskog fudbalskog potenicjala, Nikola je bio među najzapaženijima. Furtula je igrao svih devedeset minuta, imao je dve polušanse sa svojih pozicija centarfora i levog krila, ujednačeno je odigrao i jedan je od samo trojice reprezentativaca koje selektor Branislav Nikolić nije menjao tokom čitave utakmice i koje je ubeležio u svoj notes za dalji rad. Lepo je Nikola gradio igru, ostavljao loptu kada je trebalo, bilo je i nekoliko faulova nad njim. 
     U jednoj životnoj priči čiji sentimenti, ljubav prema sportu i sećanja kao i nadasve - ponos i dostojanstvo nemaju granice, tako sam bio među onima koji od njegovih početaka s pažnjom Nikolu prate, dobrim “predskazateljima”, kada smo u njegovom samom fudbalskom startu kao talentovanog "klinca", koji izrasta u sasašnjih 187 santimetara vižljastog, okretnog, spretnog igrača, njegovom talentu i sportskim genima a jednako tome i vrednom na treningu, u radu, prepoznali budućeg asa, te nas raduje što simpatični Nidža opravdava osmehe iskrenih prijatelja i moje medijsko praćenje njegovog sportskog napretka i mojih kolega kojih će siguran sam, biti sve više... A sportski geni… nezaobilazna su priča... znajući da mu je majka nezaboravna Slađana Dronić, reprezentativka i vrhunska rukometašica sa najvećim uspesima u vodećim evropskim klubovima, te jedan od vodiča somborskog ženskog rukometnog superligaša do evropskog i domaćeg vrha devedesetih (takođe među ostalima i najvećeg evropskog giganta, Rukometnog kluba Hipobanka iz Beča u jeku najveće slave ovog kluba predvodila ga kao najbolji igrač i kapiten do krune prvaka Lige šampiona) a ražalostila nas sve svojim odlaskom biće evo 11. septembra godina, dok se Nikolin otac Goran isticao rezultatima u džudo sportu. Uz njega, sve brojnije navijače i naravno, sestru Aleksandru, te baku kao najveće podrške, Nikoli svi želimo dalji uspešan nastavak sportskog puta, na pragu skorašnjeg punoletstva. Isto tako, hvala još jednom starom (samo po "stažu") i a večno istom, mladom, dobrom prijatelju bez kompromisa i granica, uspešnom Somborcu Zlatku Šuši, dugo rukometnom internacionalcu - danas jednom od najtraženijih srpskih top-modela i manekena u svetu, na saradnji, podacima, praćenju Nikole, Nikolinim fotosima, saradnji, druženju... Priča o talentovanom Nikoli Furtuli, zbog svega rečenog i na onome što će on tek imati da kaže, više je od sporta…
                                                                                                          
                                                                                                            Siniša StričevićNa fotografijama:

1)      Nikola u dresu reprezentacije Srbije zasijao na terenu (gornja slika)
2)      Pobegao svim rivalima, juriš ka golu, jedan od uspešnih dribilnga
3)   Najbolji prijatelji i braća, sportisti u krvi: Zlatko Šuša svetski priznati model i Nikola
4)      Na sigurnom putu sportske afirmacije ...


Коментари

Популарни постови са овог блога

Armin Fifić (Kotor Varoš, Bosna i Hercegovina): Momak koji ima dušu za celu planetu

Novogodišnje priče / Zoran Maširević, filmski režiser (Sombor - Holivud): "Kad je nateže, guraj dalje"

Poznati Somborci: Zoran Maširević, filmski režiser, na svoj 58. rođendan trči svoju 168. trku u SAD, srećno Zoki!