Čudesni sopran mlade Somborke Zorane Iđuški
     Talentovana Zorana Iđuški (rođena u Somboru, 14. jula 1993, iako se dame ne pitaju za godine, ali ona kaže da nema razloga da ih krije), snimila je poslednjih julskih dana gospodnje 2015. sa grupom svojih prijatelja tamburaša spot popularne numere "Ja te pjesmom zovem" unevši svoj poseban pečat zvucima tambuarško-severnobačkog i primesama starogradskog podneblja. To je samo povod da o ovoj - s punim pravom ambicioznoj devojci koja sigurno krči put afirmaciji visoko kvalitetnog glasovnog izvođenja probrane muzike, započnemo lepe priče za koje je ona naravno, najzaslužnija.
     - Sombor je rasadnik muzičkih i, ako sam ja u pitanju, pevačkih talenata - ipak skromno počinje o sebi a govoreći ponajpre o svom rodnom gradu koji je zaista iznedrio nebrojena umetničko-muzička imena. - U Somboru sam pohađala osnovnu školu "Nikola Vukićević" gde su moj talenat prepoznali kada sam imala dvanaest godina i kada počinju prvi nastupi sa grupom "Bubamare" čiji je osnivač doktorka Đerđi Šarić. Ti nastupi su posebno bih želela da naglasim, imali humanitarni karakter. Srećna sam danas zbog toga.
    Tokom svog daljeg muzičkog sazrevanja Zorana je zaista osim bogomdanog talenta, dokazala da je istinski humanitarac, pevajući gde god je pozovu, prilikom svake humanitarne potrebe. Imala je tu zasluženu sreću što je stručno muzički praćena, najpre od strane profesorke Danijele Kujundžić, a potom nakon osnovne škole, paralelno je pohađala  čak dve srednje: Poljoprivredno-prehrambenu gde je izučila zanimljive veštine u struci hortikulture, a paralelno je pohađala i odsek solo pevanja u Srednjoj muzičkoj školi "Petar Konjović" u Somboru u klasi prof. Silvije Minee kod koje je prethodno završila i nižu muzičku školu.


    - Putevi su me tako, odveli muzici pa sam prošle godine prešla u Beograd kod profesorke Maje Đokić koja je ujedno i šef klase solo pevača u Srednjoj muzičkoj školi "Dr Vojislav Vučković". Primljena sam istog dana kada sam i stigla u srpsku prestonicu, jer je poznata profesorka bila oduševljena mojim glasom i talentom - priča šarmantna Zorana a osmeh ne skida sa lica kada kazuje o muzici i pevanju.
     Njen glas specifične i prepoznatljive boje odlikuje retku zahtevnost dramskog soprana a mogućnost da raskošom "hoda" kroz četiri oktave daje joj prilike za izvođenjem najraznovrsnije solo muzike. Tako, uz "obavezni" deo klasičnog školskog programa koji će biti akademski nastavljen, s obzirom da je kako kaže, sa "tamburaškog" podneblja, obožava da interpretira starogradske pesme, stare i izvorne narodne i romske, pa je bila oduševljena kada je dobila poziv šefa čuvenog orkestra Spomenari Strahinje Rašića da peva sa njima. Imala je takođe i lepu priliku da nastupa i s grupom Čauši prof. Vlade Đurkovića.
     A potvrda talenta i rada su priznanja. Na svim takmičenjima gde je učestvovala, osvaja nagrade. Može da se pohvali drugom nagradom na prestižnom Međunarodnom takmičenju u Pančevu 14. decembra prošle godine sa 87,20 poena u jakoj internacionalnoj konkurenciji (uz pratnju korepetitora Jovane Đorđević) pa je njen rad sa profesorkom Majom Đokić bio evidentan već posle prvih nekoliko meseci... da bi drugu nagradu osvojila i na 2. Republičkom takmičenju uz pohvalu rada profesorice od strane žirija iz Nemačke i Rumunije. Zoranini nastupi su takođe impresivni u Beogradskoj filharmoniji i sa horom škole pod vođstvom prof. Valentine Suđić.
    - Pamtiću i pomalo neočekivana, ali kažu, upečatljiva televizijska gostovanja, nedavno u emisiji Nataše Ilić Jovanović "Neka pesma kaže" na Radio televiziji Vojvodine, gde sam imala svojih "pet minuta" sa numerom nezaboravne Silvane Armenulić "Srećo moja", a početkom prošlog meseca sam dobila poziv mladog kolege Marka Parčetića da snimamo pesmu u studiju što sam sa oduševljenjem prihvatila te smo za tu istu pesmu snimili i naš prvi spot.
    Dakle, spot za melodiju sa početka ovog teksta, "Ja te pjesmom zovem" u prvobitnom izvođenju Hanke Paldum, može se na svetlosti dana očekivati krajem avgusta - početkom septembra, o čemu će svi poklonici dobre pesme biti blagovremeno naravno obavešteni. A svakako, Zorana insistira da budu ravnopravno pomenute i njene takođe mlade kolege, sastavljene iz nekoliko somborskih tamburšakih "bendova" pa evo ko su Zoranini tamburaši: Vladimir Parčetić, Marko Parčetić, Oskar Kovač, Nikola Gradinac, David Rončević, Mirko Đurđević, Zoran Sapozničenko. Spot je rađen na popularnom Dida Hornjakovom salašu u živopisnoj okolini Sombora, te zahvalnost ide na adresu gostoprimljive gazdarice Aranke Hornjak-Mijić, ranije čuvene somborske rukometne reprezentativke, a da bi u spotu sve izgledalo autentično i u isto vreme svetski - a naše, pobrinuli su se: frizerski salon Olgica natural, Salon Smiljka - šminka, čuveni somborski medokoločari i poslastičari Janovići, Herbaland 4 You, glasovita somborska Sodara Cega i Gaga, Imgrund-Tavankut sa sokovima, mladi majstor fotografije Ivan Janković i kamerman Robert Budai (snimatelj i na TV Vojvodine).
    Spot (a evo sada na "prvu ruku" i nekoliko ekskluzivnih fotografija sa snimanja) koji će naravno što je danas - za očekivati, s nestrpljenjem, biti postavljen na youtube mreži, a potom i dalje, pa neka sreća prati Zoranu čija ovako, zaokružujući jednu od priča o njoj s obzirom da njena prava karijera tek kreće razvojnim putem, mama i tata jesu i biće najveća podrška što je neizrecivo važno u stasavanju talentovanog umetnika a publika sigurno, umeće da prepozna i dalje njen raskošan talenat. Garancije za to su već prve ovacije koje je na svojim uvodnim nastupima, takmičenjima i koncertima Zorana Iđuški sigurno osvojila. Srce publike osigurano je za ovu muzički srčanu mladu Somborku koja je spremna da svetu podari tih čarobnih sedam nota - za sto divota.
                                                                                           
                                                                               

                                                                                                 Siniša Stričević
                                                                                                 (Snimci: Ivan Janković)

Коментари

Популарни постови са овог блога

Armin Fifić (Kotor Varoš, Bosna i Hercegovina): Momak koji ima dušu za celu planetu

Novogodišnje priče / Zoran Maširević, filmski režiser (Sombor - Holivud): "Kad je nateže, guraj dalje"

Poznati Somborci: Zoran Maširević, filmski režiser, na svoj 58. rođendan trči svoju 168. trku u SAD, srećno Zoki!