Zašto treba voleti ponedeljak

     Verujem da je svako od nas barem jednom rekao, na samom početku kad otvori oči prvog dana u sedmici, "uf opet taj ponedeljak". Onako, sebi u bradu, nevoljno. Nisam tipičan "neobažavalac" ponedeljka, naprotiv - čak sam ga u izvesna vremena i to dugo, voleo kada sam autorski realizovao mnoge, pre svega sportske radijske emisije čemu sam se uvek jako radovao, ali lovio sam svakako sebe u sličnim "situacijama" gunđanja, evo i danas se baš nešto ne osećam"fit".
    No, da li je baš ponedeljak kriv tome? I zašto bi uopšte bio kriv? Ako bismo stvar posmatrali sa one druge strane medalje u ovom slučaju sjajnije, imali bismo čak više razloga da ponedeljak volimo nego ne. Prvo, zato što samim njegovim početkom, već mu se bliži kraj, pa treba iskoristiti pravu šansu jer-ponedeljak je, pa samim tim imamo više vremena da isplaniramo ono što najviše volimo da radimo ili da nam se dođaga, recimo vikendom primera radi, i to već prvog koji je pred nama zato što te dane pretpostavljam, većina najviše ljubi. Dakle, kako ponedeljak odmiče, sve više nam se bliži već prvi naredni vikend. Zatim, ovo je dan kada imamo šansu da odradimo ono što eventualno nismo stigli (prethodne sedmice), a često se to zna desiti, kako zbog viših sila, tako i objektivnih razloga (ili je pala neočekivana kiša pa nismo uspeli otići negde gde smo naumili bilo poslom ili privatno, ili je pak upeklo jarko Sunce, pa smo se opet morali štedeti...), tako da ovaj dan ostaje prilika da sve to neodrađeno, lepo nadoknadimo a ujedno tako - ponedeljak, opet, brže prođe.
   Treće, pa ne zaboravimo možda i najvažnije, ponedeljak je uvek novi početak. Prvi dan u sedmici, jedinica. A svaki početak ima svoju draž, osobenost, originalnost, jedinica nema dublera, svaki početak ili start daju novu mogućnost da pobedimo ili se pokrenemo, poput simbola rođenja kada smo stvoreni ili kada smo počeli stvarati. Zato ga iskoristimo. Koliko god možemo, maksimalno jer i svaki pokušaj može biti - maksimalan. I sutra je već novi dan, sutra je već utorak: Još jedan razlog da volimo ponedeljak. Bar više nego do juče.
  Živeli svi a ono što sam kao prvu želju prvog (radnog i da li je ponedeljak baš za sve prvi radni dan u nedelji - posebna tema i zato o tome posebnom prilikom), dakle prvog dana u sedmici sam zamislio, a to jeste, svima dobro zdravlje! Najvažnije!
   A da bi nam bilo "lakše" pošto smo svi svesni da je danas ponedeljak koji eto već odmiče... ali će naredni već sasvim sigurno stići, evo i nekoliko ilustracija-pošalica na njegovu temu uz ovaj omaž - ponedeljku.

                                                                                                       Siniša Stričević

Коментари

Популарни постови са овог блога

Armin Fifić (Kotor Varoš, Bosna i Hercegovina): Momak koji ima dušu za celu planetu

Novogodišnje priče / Zoran Maširević, filmski režiser (Sombor - Holivud): "Kad je nateže, guraj dalje"

Poznati Somborci: Zoran Maširević, filmski režiser, na svoj 58. rođendan trči svoju 168. trku u SAD, srećno Zoki!