Zašto je sport dobar:
u zdravom telu-i lep duh

     Leto je doba bazičnih i pojedinačnih sportova, kada dominiraju atletski mitinzi, plivačka takmičenja, teniski turniri... Pažnju su mi i od ranije privlačili ne samo "suvi" sportski rezultati, već i ono osnovno socio-radoznalo pitanje, zašto se protagonisti onih visokih sportskih dostignuća svesno podvrgavaju napornim treninzima, iskušenjima, odricanjima? Odgovor možemo potražiti da ne zvuči "grubo", u ilustracijama odnosno - fotografijama u ovim primerima, tog zdravog i lepog što zapažamo
   Kao primer u ovom trenutku navešću tri sportistkinje, iz jednog od osnovnih razloga, što već dugo plene pažnju najšire sportske javnosti, ne samo svojim rezultatima, već izgledom, pa sebi mogu da "dopuste" i foto-sesije ravnopravne onima tipa svetskih top-modela..
   Primer broj 1. Daniela Hantuhova, slovačka teniserka. Iako je u 33. godini (mada se kada je reč o damama ne spominju a priori godine ali sportistkinja je u pitanju i to je sastavni deo biografije), deluje jednako atraktivno kao i kada je pre petnaestak godina počinjala vrhunsku tenisku karijeru. Početkom 2000-ih bila je i peta teniserka sveta, sada kao da joj nije bitan plasman (oko 70. mesta) iako kada igra u FED-Cupu za svoju reprezentaciju, glavna je u timu i redovno donosi poene.
   Primer broj 2. Ivana Španović, srpska atletičarka, skakačica u dalj. U 25. godini već, ostvarila je većinu sportskih snova, i bronzu sa Svetskog prvenstva pre dve godine, a ove - postala je evropska šampionka! Dugo osporavana, prebacivalo joj se osim ostalog da nepravedno zanemaruje trening, da može mnogo više i slično... i evo razuverila je "neverne Tome" da se može biti jednako i atraktivan i uspešan sportista. Deli je samo dva santimetra od granice od 7 metara, što je malo žena preskočilo, a u Ivanu se sada veruje.
   Primer broj 3. Blanka Vlašić, hrvatska atletičarka, skakačica u vis. Dvostruka svetska šampionka, o brojnim titulama na najvećim mitinzima da ne govorimo. Povrede su je omele u poslednje vreme da se nadmeće sa letvicom, ali volja i želja je vraćaju, i sama svesna da svojom pojavom će privući pažnju publike a organizatori takmičenja trljati ruke više. Samo 1 santimetar je razdvaja od svetskog rekorda. Splitska gracija čudesnog izgleda, i u 32. godini jednako mladolika.
   Upravo to, mladolikost, osmesi bez "kredita", govore da one nisu samo uspešne, već da im je lep i duh. Zato sam i parafrazirao u naslovu staru olimpijsku krilaticu, u zdravom telu - zdrav duh. Daniela, Ivana i Blanka su samo tri dobra primera, za koje zna već poodavno ceo svet. Kako se članci u ovom blogu budu ređali, naravno, biće mnogih drugih primera jer njih je isto toliko puno, na sreću, koliko i dana. To i jeste rezultat jednako vredan kao i njihov takmičarski, ostati vedar, ostati nasmejan uz gracioznost i šarm, ostati otvoren i postati prijatelj onom nepoznatom koji te bodri sa tribina.


                                                                                                                                                                                                                    Siniša Stričević
 
  

Коментари

Популарни постови са овог блога

Armin Fifić (Kotor Varoš, Bosna i Hercegovina): Momak koji ima dušu za celu planetu

Novogodišnje priče / Zoran Maširević, filmski režiser (Sombor - Holivud): "Kad je nateže, guraj dalje"

Poznati Somborci: Zoran Maširević, filmski režiser, na svoj 58. rođendan trči svoju 168. trku u SAD, srećno Zoki!