Može se i na plus 40

     Ponekad umemo čak i nesvesno da opravdamo svoj (ne)dolazak, nagli izostanak ili ostanak kod kuće kada je neki događaj u pitanju, tipa "upravo su mi došli gosti", komšinici je "pukla cev u kupatilu", a kada je zima - mnogo je hladno, kada je leto - prevruće je. Što bi šeretski rekle naše babe u neka ranija laganija i sporija vremena, udesi Bože!
     Junakinje najnovije priče su članice petnaestak udruženja žena sa područja Zapadnobačkog upravnog okruga, učesnice 14. po redu menifestacije Dan žitnih polja u organizaciji Asocijacije Saveza žena Srbije - Okružnog i Opštinskog odbora Sombor, povodom završetka ovogodišnjih žetelačkih radova.


    Vest osim lepote dešavanja i davanja note zajedništva možda ne bi imala neki (pogotovo u današnja vremena zahtevan "senzacionalistički" prefiks o čemu, u posebnoj temi), da te srede, 22. jula gospodnje 2015, temperatura nije zapekla baš kao i prethodnih dana na severu Bačke, na skali 40 plus! A da bi bilo odmah sve posve jasno, ženice su se trudile, dan-noć pekle, kuvale, mesile, pa sa svojih sela ili iz grada donele na Trg Cara Uroša pred zgradu somborske Županije sve te silne đakonije i improvizovale neviđeno lepe stolove sa posluženjima, popularno rečeno, štandove. Njima su se u toj još jednoj znojavoj julskoj večeri-noći, u već spontano produženom programu, pridružili članovi nekoliko KUD-ova iz somborske, apatinske opštine, zaigrali, zapevali, naravno u originalnim izvornim nošnjama, momci u vunenim čarapama i reklijama, devojke sa sve pregačama, jelecima itd...
    Jednostavno zvuči svima poznata izreka: Kad se hoće, sve se može. Ali doslovce. I baš lepo deluje neobrisani znojavi osmeh zadovoljstva učinjenim i isto tako oznojeni poljubac starog prijateljstva a sve mislim da se dogodila i neka nova "sudbonosna" ljubav. Oznojena, na plus 40. Jer može se i na takvom plusu, naravno.
                                                                                                      Siniša Stričević

Коментари

Популарни постови са овог блога

Armin Fifić (Kotor Varoš, Bosna i Hercegovina): Momak koji ima dušu za celu planetu

Novogodišnje priče / Zoran Maširević, filmski režiser (Sombor - Holivud): "Kad je nateže, guraj dalje"

Poznati Somborci: Zoran Maširević, filmski režiser, na svoj 58. rođendan trči svoju 168. trku u SAD, srećno Zoki!